pátek 14. června 2013

Čtvrté kolo - zadání

Milé švadlenky,


vyhlašuji 4. kolo podle plánu, a to přesto, že mi v tuto chvíli chybí ještě dvanáct obrázků, což jsou dvě celá Pešková kolečka. Ale pevně věřím, že přes víkend všechny své Pešky došijete a pošlete mi do galerie krásné obrázky. 

Právě do galerie zase nahlížím a obdivuju vaše nápady i zpracování. Každý Pešek je jiný a všichni už mají výraznou tvář. Je vidět, že pracujete s láskou a snažíte se svůj díl práce odvést co nejlépe. Jen pozor na ty dostatečné švové přídavky, aby nám zbytečně nemizely ve švech rohy a aby se nám quilty při praní nerozpadly.

Ještě než napíšu dnešní zadání, tak bych vás chtěla upozornit, že pokud si necháváte texty z blogu posílat do mailu, bohužel nemůžete zadat v tomto mailu "odpovědět" a napsat mi. Takový mail mi vůbec nepřijde a marně byste čekaly na odpověď, jak se jedné švadlence bohužel už stalo. Pokud se potřebujete na něco zeptat, pište mi na mou adresu arolf.07@gmail.com.

A ještě poznámka k Mystery. Obě Mystery po 3. kole budou zveřejněna až ve chvíli, kdy budu mít všechny obrázky.

Tak, a teď se můžeme vrhnout na zadání 4. kola:

Hra se jmenuje „Chodí Pešek okolo“, a tak se bude čtverec zase otáčet. :-) To znamená, že opět budete našívat rohy.  Měl by vám přijít čtverec o velikosti nejméně 51 x 51 cm, ovšem je pravděpodobné, že rozměry čtverce budou trošku jiné, spíš větší než menší.  Ale to nevadí, toto kolo je vyrovnávací, takže až našijete rohy, výsledný čtverec ještě olemujete.  A to tak, abyste se dostaly na velikost čtverce 84 x 84 cm, včetně přídavků na švy. 

Takže jak budete postupovat?
Nejdřív si vytvoříte pomocný papírový roh. Není to složité a umíte to z minulého kola. Změříte si stranu čtverce, přičtete 3,5 cm, vynásobíte číslem 0,707 a potom rozumně zaokrouhlíte. (podrobný návod je zde)

Opět tedy máte hrací plochu ve tvaru trojúhelníku, tentokrát už dost velkou na to, abyste se opravdu vyřádily. Pořádně si prohlédněte dosavadní dílo a přemýšlejte jak podtrhnout nebo rozvinout dosavadní motivy. Třeba tam chybí nějaký tvar nebo barva. Nebo naopak je potřeba něco zopakovat, rozvinout, nebo to chce spíš kontrast? Je to jen na vás. :-) 

Když našijete rohy, změřte si stranu čtverce a dopočítejte, co chybí do 84 cm. Získané číslo vydělte dvěma a připočtěte 1,5 cm na švy a tím získáte šířku lemu, který musíte našít.

Píšu „změřte si stranu čtverce“, ale mnohem lepší je měřit uprostřed čtverce, nebo ve třetinách stran. A to na šířku i na výšku. Pokud se budou čísla lišit, tak z nich vypočítejte průměr. Proč to dělat takhle? No protože okraj čtverce může být trochu vytažený, a to dokonce každá strana trochu jinak. Když si ustřihnete nebo ušijete lem o předem vypočítané velikosti a našijete ho, tak tu případnou rozvlněnost čtverce pěkně srovnáte.

Nezapomeňte na deníček! Inspirujte se tam a také tam popište všechno, co se týká vašich pocitů a práce v tomto kole.

Výsledný čtverec spolu s deníčkem a případně i s připojenými látkami zašlete do 15. srpna na určenou adresu.

A jako pokaždé si na závěr dovolím na vás naléhat., abyste nenechávali šití na poslední chvíli! Jak se Pešek zvětšuje, je toho k šití čím dál víc. Navázat trojúhelník na trojúhelník je dost náročné, někdy trvá dlouho, než to člověk vymyslí, a pak je to ještě potřeba pořádně ušít. Tak když budete šití příliš odkládat, sama sobě připravíte horké chvíle.

Přeju vám hodně nápadů, radostné šití a hlavně hodně krásných sluníčkových dnů. Užijte si své prázdniny a dovolené přesně podle svých představ. A hlavně šijte Pešky! :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji vám za návštěvu i za vaše komentáře.