pátek 1. února 2013

Jak je to s posunutým časem v blogu

Občas navštěvuji blogy spřízněných duší a občas tam napíšu komentář. Pokud je to blog v Google Chrome, tak se u komentáře vždycky objeví špatný čas. Což vlastně nijak zvlášť nevadí a člověk tomu nevěnuje až takovou pozornost.

Problém se špatným časem ale nastal, když jsem si do blogu nastavila vyhlášení 1. kola Peška, ale příspěvek se neobjevil ani o půlnoci, ani brzo ráno. Koukla jsem se tedy znovu, co jsem nastavila v nabídce Plán, která se objevuje vpravo od prostoru, do kterého se příspěvky píší, a hle! Když si zadám "Nastavení data a času", objeví se kalendář i okénko pro čas a dole pod kalendářem je poznámka "Časové pásmo Pacific Standard Time". (Používá se zkratka PST.)

Takže to bylo jasné, nastavení času, kdy se má zobrazit příspěvek, jsem zadala sice dobře, ale v úplně jiném časovém pásmu. Pátrala jsem, jak pásmo v nastavení změnit, ale nejde to. PST je pásmo, ve kterém funguje Amerika a Kanada, resp. je to pásmo pro západní pobřeží, a je nastaveno jako standardní pro všechny bloggery na světě.

Našla jsem ale návod, jak na to. Nebudu zabíhat do podrobností, stačí úplně, když si zapamatujeme, že musíme odečíst 9 - nebo naopak přičíst, podle toho, co vlastně chceme počítat. :o)

Příklad: 
Existuje komentář od Lady, který je zobrazený s časem 1.1. ve 14:58 hod. Píše v něm, že jen chviličku a vyjde vyhlášení 1. kola. Lada ho tedy psala v SEČ 23:58 hod. 
Takže počítáme: 23:58 - 14:58 = 9:00

Z toho vyplývá, že PST je o 9 hodin před SEČ.

Takže kdo chce dopředu načasovat příspěvek, aby se objevil v určenou dobu, musí mu přikázat čas o 9 hodin menší.

Provedla jsem test a vytvořila následující příspěvek s naplánovaným časem zveřejnění:

"Toto je jen zkušební příspěvek, který je dočasný a bude smazán.  Čas zobrazení je nastaven na 1.2. v 15:01 PST a měl by se objevit 2.2. v 00:01 našeho času."

A přesně tak se stalo, viz komentář, který jsem pod svůj testovací příspěvek po půlnoci dala. Nakonec jsem se rozhodla testovací příspěvek v blogu ponechat s tím, že ho doplním návodem, který se může třeba hodit i jiným lidem.

Pokud někoho časová pásma zaujala, může mrknout třeba sem.

Tolik malý vzdělávací exkurz do jiné oblasti, teď už se zase můžeme vrátit k přemýšlení o Pešcích. :o)

3 komentáře:

  1. Je 0:02 dne 2.2. a příspěvek se objevil podle plánu, hurrrááá! :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Alenko,ty jsi šikulka.Děkuji za informaci o časových pásmech.

    OdpovědětVymazat
  3. Holka smekám .. takovéhle technikálie jdou mimo mě :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu i za vaše komentáře.