pondělí 14. ledna 2013

Loudavý Pešek 2013 - vyhlášení hry


Milé švadlenky, 

zvu vás, abyste se zapojily do napínavé a tajemné šicí hry, které se v zahraničí říká Robin Round, ale u nás v Čechách a na Moravě je zažitá pod jménem Pešek. Hra spočívá v tom, že v předem stanovené skupince švadlenek obíhají rozešité quilty - Pešky, a každá ze švadlenek vždy ušije podle zadání další kousek quiltu a pošle ho dál. Znamená to, že každá ze zúčastněných vlastně postupně ušije celý quilt, jenže pokaždé ušije svůj díl na jiném quiltu.

Loudavého Peška 2013 budeme šít v šesticích a pokyny pro další kolo budou zveřejňovány postupně. Na začátku si každá ze švadlenek vypracuje co nejhezčí střed budoucího quiltu a vyšle ho na dlouhou cestu. Přesně jako v dětské hře „Chodí Pešek okolo“ oběhne Pešek postupně všechny švadlenky, aby se na konci hry ke každé dostal hotový top quiltu – překvapivý a krásný.

A proč je to Pešek loudavý? Inu proto, že je tato hra určena švadlenkám, které nemají příliš zkušeností nebo času. Na jednotlivá kola proto bude vždy čas dva měsíce – mimo kola prvního, kdy budeme každá pro sebe šít střed a budeme mít na to jeden měsíc, a mimo kola druhého, kdy bude na šití měsíc a půl. Ráda bych, abychom Pešky došily do 15. prosince 2013 a stačily si je poslat do Vánoc; určitě bude milé mít pod stromečkem krásné překvapení.

K šití Peška se přihlaste na mailu arolf.07@gmail.com do 31. ledna 2013. 
Do přihlášky uveďte, prosím, své jméno, adresu a nick, pokud pod ním vystupujete v patchworkovém světě.  Pod tímto jménem (pokud si nebudete přát jinak) budu sestavovat jednotlivé okruhy. Vaše plné jméno a adresu sdělím vždy pouze té švadlence, která Vám bude posílat peška.

Pokusím se do Peška zařadit i přihlášky došlé nejpozději do 10. února, pokud se mi podaří sestavit šestice. Je nutné, aby i později přihlášená švadlenka stihla ušít a odeslat 1. kolo v daném termínu.

Jak na šití Peška

Určitě není nejdůležitější šít nějaké složité vzory a vymýšlet originality za každou cenu. Podstatné je pracovat přesně, pečlivě a s láskou. A také odesílat Pešky v daném termínu, protože na každý bude netrpělivě čekat další švadlenka v řadě.

Důležité je jednak „naslouchat“ již hotovému dílu, jednak si přečíst deníček, který bude s každým vznikajícím quiltem celou dobu putovat. Z něj bychom měly vyčíst přání budoucí majitelky i inspirující poznámky, které připsaly další švadlenky. 

Šijte tak, jako byste šily pro sebe, nebo ještě lépe, jako byste šily pro někoho, koho máte hodně rády. 

Deníček

Zápisy do deníčku budou možná pro některé švadlenky náročnější, než samotné šití. Ale jsou pro šití důležité a budou pro každou krásnou památkou na jeden zajímavý rok. 

Jaká bude forma deníčku, to nechám na vás. Některá třeba zvolí malý sešit, jiná pár listů, které si posléze založí do kroužkového bloku či šanonu.  Hlavní je, abyste na začátek každá napsala, co od svého budoucího quiltu očekáváte. Napište, proč jste si ušily právě takový střed. Napište, že budoucí quilt budete používat na letní večerní posezení na zahradě. Nebo do obývacího pokoje na křeslo či do ložnice na zeď. Napište, jestli se vám třeba nějaké tvary líbí víc než jiné, a které se vám nelíbí. Napište, jaké barvy jsou pro vás zakázané a jaké máte rády. Samozřejmě nelze spoléhat na to, že třeba všechny budou šít vaše oblíbené větrníky, to by asi nebylo moc prostoru na hru, na druhou stranu např. neoblíbené barvy by měly všechny švadlenky respektovat.

Do deníčku vždy zapište, jaké pocity jste měly z díla, které k vám dorazilo, jak jste přemýšlely o pokračování, co se vám dařilo a co třeba i nepodařilo.  Zapište, co jste chtěly svým kouskem díla budoucí majitelce říct.  Zapište své trápení i radost z práce.

Do deníčku můžete napsat i to, že byste chtěly, aby se v každém kole objevila/y určitá látky/y. A tyto látky můžete přiložit ke svému Peškovi a k deníčku, až je budete vysílat do světa.

Fotodokumentace

Po každém kole svou práci vyfoťte a obrázek mi pošlete. Budu obrázky shromažďovat podle jednotlivých Pešků a po skončení šití je zašlu všem, kdo se na konkrétním Peškovi podílely. Předpokládám také, že všechny Pešky nakonec zdokumentuju na tomto blogu, nejraději i se zápisy z deníčků.

Pokud máte možnost obrázek vytisknout, udělejte to a vložte nebo vlepte ho do deníčku. Obrázky mohou být důležitým pomocníkem při přemýšlení, jak na předchozí dílo navázat. Já jsem zvyklá si i vlastní šití postupně fotit a pověsit někam na oči, protože mi to pomáhá rozhodnout se, jak mám v šití dál pokračovat.

Určitě ale obrázky v průběhu šití nikde nezveřejňujte, ani neposílejte nikomu jinému, protože šité Pešků je akce tajná, s překvapením pro všechny až na konci.

Co můžete od Peška očekávat

Na konci hry by každá ze švadlenek měla obdržet Peška ve tvaru čtverce o velikosti strany cca 140 cm. To je rozměr „televizní deky“, deky na kolena. Je to i rozměr vhodný na nástěnný quilt. 

Nebo se tento Pešek může zvětšit buď pomocí pruhů nebo otočením na špičku a našitím trojúhelníků na velkou čtvercovou deku potřebných rozměrů. Případně lze dva rohy Peška oříznout a ušít klasickou deku, ale do toho se určitě nikomu nebude chtít; taky by to byla  velká škoda.

Důležité maličkosti

Všechny rozměry budu udávat v centimetrech, podle potřeby v čisté míře i v míře s přídavky. Na přídavky počítám vždy 1,5 cm.

Prosím, abyste Peška nevystavovali kouři a ochránily ho před znečištěním. Pokud jste alergická na zvířata, je třeba to napsat hned do přihlášky, protože hodně švadlenek doma nějakého toho chlupatého mazlíčka má. Proto prosím švadlenky, aby i tento fakt uvedly do přihlášky, aby se pro quilty případných alergiků mohla sestavit bezpečná trasa.

Prosím, abyste šily z čistě bavlněných látek, které jsou vysrážené. Látky nemusí být nutně nové, nesmí však být vetché či jinak poškozené. Vždycky svou práci pečlivě vyžehlete.

Spolu s hotovým dílem mohou putovat i látky. Ať už od autorky středu a budoucí majitelky, tak i od ostatních švadlenek v případě, že jim zbude kousek nějaké látky a budou mít pocit, že by bylo dobré, aby se někde dále opakovala.


Jak bude Pešek chodit

Odeslání jednotlivých kol je naplánováno takto:

1. kolo odesíláte nejpozději do 28. února 2013
2. kolo odesíláte nejpozději do 15. dubna 2013
3. kolo odesíláte nejpozději do 14. června 2013
4. kolo odesíláte nejpozději do 15. srpna 2013
5. kolo odesíláte nejpozději do 15. října 2013
6. kolo odesíláte nejpozději do 16. prosince 2013 
POZOR, ZMĚNA! 6. kolo se odesílá do 30. listopadu 2013

Adresy, na které budete Pešky posílat, vždy včas obdržíte. Prosím, abyste dodržovaly dané termíny.


Zadání 1. kola bude vyhlášeno dne 1. února 2013, další kola budou vždy zveřejněna k termínu odeslání kola předchozího. Takže 2. kolo bude vyhlášeno 28. února, atd.

Těším se na šití s vámi. Těším se na všechny fotky a deníkové zápisy, které mi dáte k dispozici ke zveřejnění. A budu se těšit na vaše reakce na hotové Pešky i na obrázky quiltů, které z Pešků vytvoříte. Ale to bude skoro až za rok.

Vave


3 komentáře:

  1. Júú, já jsem tak ráda, že jsi Peška vyhlásila. Strašně mě takové šitíčko lákalo, takže hned se přidávám ;-)
    ANNabeLL

    OdpovědětVymazat
  2. Super, právě jsem napsala na mail a těším se moc.

    OdpovědětVymazat
  3. no teda to je zajímavá akcička "o)
    o Peškovi slyším poprvé a mámvelkou chuť ho skujit.
    Takže holky jdu do toho !

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu i za vaše komentáře.