úterý 15. října 2013

Šesté kolo - zadání

Milé švadlenky,

prohlížím si dávno připravené zadání posledního kola a nemohu uvěřit tomu, že už se cesta našich Pešků pomalu blíží ke konci. A je mi jasné, že nemohu jen tak zkopírovat slova, které jsem psala v době, než jsem vůbec Peška vyhlásila a než jsem vás poznala.

Už dávno pro mě nejste anonymní švadlenky. Některé mi píšete víc, některé méně, ale s každou z vás jsem si během doby vyměnila několik mailů. Znám vás nejen podle slov, ale hlavně podle šití. Ukládám si vaše obrázky v různém utřídění, taky právě podle švadlenek. Podívám se a vidím, kolik péče šití Pešků věnujete. Před mnohými z vás smekám, všechna vaše pokračování jsou promyšlená a vymazlená, kouzelná.

V tuto chvíli mám v galerii dvacet Pešků po 5. kole, včetně Mystery. Jsou krásné. Jsou opravdu krásné. Svádí mě to napsat, že některé jsou dokonce překrásné. Ale nenapíšu to, protože si myslím, že to je jen otázka vkusu, že mně se některé líbí víc než jiné. Protože když ukážu obrázky někomu jinému, určitě ukáže prstem na jiné, než já. A tak je to naprosto v pořádku. Je dobře, že se nám líbí různé věci.

Jak už jsem se zmiňovala posledně, nejen Pešci, ale i každá z nás jsme urazily kus cesty. Já jsem se pustila do technik, které jsem nikdy nikdy nechtěla dělat. A myslím, že jsem se přiučila pokoře a trpělivosti. Před každým šitím jsem měla trému. A možná, že všechno mohlo být lepší, ale v tu chvíli jsem se vždycky snažila šít podle nejlepšího svědomí. Zpětně si třeba říkám, že něco mohlo být jinak - ale tyhle pochybnosti určitě zná každá z vás, zná je každý, kdo něco poctivě tvoří. 

Ze všeho nejvíc jsem se toho ale naučila od vás všech. Děkuju vám.


A teď k zadání posledního kola.

Na začátku bylo srdce Peška, které jsme dávaly do rámečku. Potom jsme Peška otáčely a otáčely, lemovaly a zase otáčely, až teď před vámi leží téměř hotový top, dílo pěti švadlenek, které šily před vámi. V tom topu je zašitý i kus jejich srdce - a my teď všechna ta srdce znovu zarámujeme.

Šířka lemu se bude pohybovat okolo 10 až 15 centimetrů + přídavek na švy. Vzhledem k šířkám vatelínu a látky potřebné na zádíčka by neměla výsledná velikost topu přesáhnout cca 145 - 150 cm. Záměrně neříkám přesný rozměr a nechávám to na vás. Každý top si bude vyžadovat lem jiný, jinak široký, každému bude slušet něco jiného. A také nevím, jak velký čtverec k vám dorazí, proto si konečnou velikost musíte určit samy.

Stejně jako na začátku se jedná o kolo zdánlivě velmi snadné, ale stejně jako ve druhém kole se tím nenechte zmást a neodkládejte šití na poslední chvíli. Všechny se už těšíme na svého Peška a určitě ho všechny chceme mít u sebe s dostatečným předstihem, abychom ho mohly došít do Vánoc.

Téměř hotový top je v posledním kole možná potřeba nějak zklidnit a uhladit, nebo naopak celé dílo zvýraznit a uzavřít ho. Někdy bude prostor na složitější obrazce na lemu, jindy bude Peškovi slušet lem spíš jednoduchý a prostý. Lemem můžete Peška ztmavit či zesvětlit, prostě je to pověstná třešinka na krásném dortu, která Peška bude korunovat.

Šijte s chutí a radostí a šijte pečlivě - samy určitě chcete také dostat pěkné dílo.

Tak, a je hotovo. Ještě vyfotit, poslat mi fotku, dopsat poslední zápis do deníčku a do konce listopadu poslat hotového Peška včetně deníčku jeho majitelce.


Milé švadlenky, přeju vám krásné podzimní dny, hodně inspirace a hlavně přeju dobré zdraví pro vás, i vaše blízké.

Vave

1 komentář:

  1. Už se těším na obrázky hotových Pešíků. Letos jsem ještě nenašla odvahu se přihlásit, tak snad příště.M.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu i za vaše komentáře.