neděle 14. dubna 2013

Třetí kolo - zadání


Milé švadlenky,


zahřívací druhé kolo máme za sebou. Jak jste mi psaly, předchozí zadání bylo lehké jen zdánlivě lehké, ale vypořádaly jste se s ním skvěle - to uvidíte, až se po skončení šití budete moct podívat do galerie.

A protože jste takové šikulky, mám pro vás trochu těžší úkol. Je čas postavit orámovaný střed na špičku - aneb na daný čtverec budeme našívat rohy.

Takže ve třetím kole na každou stranu čtverce našijete nazdobený trojúhelník tak, aby opět vznikl čtverec. Až budete trojúhelník na stranu čtverce našívat, vyznačte si střed nejdelší strany trojúhelníka i střed strany čtverce, sešpendlete v tom místě oba kusy látky k sobě a látky lehce uhlaďte do stran. Na konci čtverce byste měly vždy mít přesah trojúhelníku cca 1,75 cm. Přišijte trojúhelník, sežehlete a jděte na protilehlou stranu čtverce. Potom stejným způsobem přišijte další dva trojúhelníky.

V tomto kole už máme větší prostor na hraní, trojúhelník tedy pěkně vyzdobíme aplikací, šitím na papír nebo jakkoli jinak podle své fantazie a poznámek v deníčku. Pozor na to, abyste nekončily vzor úplně na kraji, je potřeba myslet na to, že se možná bude čtverec rovnat (seřezávat) a taky že jsou na šití potřeba okraje. Můžete navázat na motiv středového čtverce, nebo naopak vymyslet něco kontrastního, je to jen na vás. Taky se nezapomeňte kouknout do deníčku - je dobré pokusit se vyjít vstříc přáním budoucí majitelky, ale hlavně je třeba respektovat to, co si na svém quiltu nepřeje mít. Ze všeho nejvíc ale šijte s láskou a pečlivě, pro radost sobě i té, které bude Pešek nakonec patřit.

Nojo, ono se řekne, našijte trojúhelník! Ale jak má být velký?

Úkolem druhého kola bylo ušít blok o velikosti 36,5 x 36,5 cm. Pokud takový blok máte před sebou, měly byste našívat pravoúhlý trojúhelník, který má kratší strany dlouhé 28 cm, delší stranu 40 cm.

Možná vám ale přišel blok o jiné velikosti. Naučíme se proto trojúhelník jednak vypočítat, jednak se naučíme si ho namalovat, udělat si střih - to vřele doporučuji!

Spočítáme trojúhelník:
Výpočet je jednoduchý, nebudu vás zatěžovat žádným vzorečkem. Stačí si pamatovat, že musíme měřit, sčítat a nakonec násobit. Nejdřív si tedy změříme stranu čtverce a připočteme 3,5 cm. Proč právě 3,5 cm? Protože potřebujeme přičíst 2x přesah 1,75 cm.  (Pro jistotu můžeme přičíst 4 cm, abychom měli malý přesah na případné oříznutí.) Získaný rozměr pak vynásobíme číslem 0,707, a to je všechno.

1. ke straně čtverce připočteme vždy 3,5 cm, v tomto případě je strana čtverce 36,5 cm + 3,5 cm = 40 cm, tak získáme rozměr delší strany trojúhelníku (přepona)

2. vypočítanou delší stranu trojúhelníku vynásobíme vždycky číslem 0,707, teď tedy 40 x 0,707 = 28,28 cm, zaokrouhlíme na 28 cm, tak dostaneme rozměr kratších stran strojúhelníku (odvěsen)

Nakreslíme si trojúhelník: 
Osvědčilo se mi udělat si "střih" trojúhelníku, protože si na trojúhelník můžu nakreslit to, co chci šít, a můžu ho pak přiložit ke čtverci a podívat se, jak to vypadá.

Pozor! Návod na tento střih je platný pro ty, které šijí šev 0,7 cm. Pro šev 1 cm se musí střih přizpůsobit.

Na "střih" je nejlepší kus balícího papíru. Změříme si čtverec po úhlopříčce, tedy od špičky ke špičce. To bude velikost strany čtverce, který si na papír namalujeme.

změříme si úhlopříčku čtverce
to nám dá rozměr čtverce, který si namalujeme a vystřihneme
na čtverec namalujeme úhlopříčky i poloviny stran do kříže
A teď si ten čtverec, který byl položený na obrázku č. 2, na papír narýsujeme. Zde je narýsovaný červeně.

červeně je ve skutečné velikosti narýsovaný ušitý čtverec, který jsme dostali
Pokud máme patchworkové pravítko 15 x 60 cm, budeme mít další práci jednodušší. A když ho nemáme, vezmeme si nějaké obyčejné delší pravítko.

Na patchworkovém pravítku máme čáru ve vzdálenosti 0,7 cm od okraje. Přiložíme čáru na pravítku na červenou čáru a směrem do středu čtverce uděláme další čáru - na obrázku je modrá. A pak to zopakujeme, jen pravítko posuneme na modrou čáru a uděláme další čáru, na obrázku je zelená. Vzdálenost červené a zelené čáry je 1,5 cm (0,7+0,7 cm - já vím, chybí tam milimetr, ale to nám nevadí).

Když nemáme patchworkové pravítko, tak si vzdálenost 0,7 cm naměříme obyčejným pravítkem a čáry narýsujeme po částech.


detail narýsovaných čar

Teď můžeme ustřihnout roh čtverce po zelené čáře a máme přesnou velikost "střihu" jednoho trojúhelníku. Ale stříhat ani nemusíme, stačí si velikost naměřit - znovu zdůrazňuji, že musíme měřit k zelené čáře!

Když si umíme takhle hezky nakreslit čtverec a z něj odvodit trojúhelník, umíme si to také zjednodušit a namalovat si trojúhelník rovnou. Jak na to?

Stejně jako předtím si změříme úhlopříčku ušitého čtverce a vydělíme ji 2 - to je bod, kde se červená špička dotýká strany čtverce. K vypočtenému rozměru přičteme 2 cm, to je přibližně vzdálenost červené a zelené čáry na hraně čtverce. (Kdo chce být úplně přesný, tak přičte 1,75 cm.)

Příklad: úhlopříčka ušitého čtverce je 52 cm, děleno 2 je 26 cm plus 2 cm je 28 cm. 
Takže vezmeme balící papír, z jednoho rohu (pravý úhel) na obě strany naměříme 28 cm a  spojíme body čárou a pak vystřihneme. A máme střih včetně přídavku na šev - můžeme si tam namalovat i čáru ve vzdálenosti 0,7 cm od hrany, tudy povede šev.


Možná se to všechno zdá při prvním čtení složité, ale nebojte se, opravdu je to jednoduché. A hlavně je to návod, který se dá použít na jakoukoli velikost, což se nám bude při dalším šití Loudavého Peška ještě moc a moc hodit.

Tak se můžete pustit do šití - tentokrát na to máte celé dva měsíce. Ale doporučuji šití neodkládat na poslední chvíli, protože jak dobře známo, na poslední chvíli do toho rádo něco vleze.

Nezapomeňte svou práci vyfotit a poslat mi obrázek, popište šití do deníčku a čtverec o velikosti cca 51 x 51 cm (mně vyšlo šití na 53 x 53 cm) pošlete do 14. června 2013 na danou adresu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji vám za návštěvu i za vaše komentáře.