čtvrtek 28. února 2013

Druhé kolo - zadání


Milé švadlenky,

v tuto chvíli k Vám putuje od předchozí švadlenky její srdce, tedy středový díl budoucího Peška, a vaše srdce je zase na cestě ke švadlence následující.

Odesláním svého srdce a převzetím jiného jste vytvořily v jednotlivých skupinách semknutý tým, ve kterém budete společně šít šest Pešků. Na každém Peškovi necháte svou stopu či svůj vzkaz, zkrátka kousek sama sebe. Jak už bylo řečeno úplně na začátku, není nejdůležitější šít bůhvíjak technicky složitě, to hlavní je šít pečlivě, s citem a s láskou.

V prvním kole, kdy jste šily samy pro sebe, jste možná už zjistily, že to není tak úplně jednoduché, zejména protože práci pouštíte z ruky dál a jistě vám záleží, aby byla co nejlepší. Také určitě mnohá z vás přišla na to, že plánovaný čas umí hrozně rychle utéct. Už jsem se zmiňovala na jiném místě blogu, že z vlastní zkušenosti doporučuji si zadat termín sama pro sebe nejméně o týden kratší. Radši i o dva. Protože potom máte rezervu na všechny komplikace, které rády přicházejí s krátícím se termínem, jako je třeba nemoc vlastní či v rodině, nečekané úkoly či návštěvy, problémy se strojem, s fotoaparátem a podobně. Moc by mě mrzelo, kdyby se zábavné šití pro vás změnilo v šití stresové.

A ještě jedno obecné doporučení pro šití Peška si dovolím. Pokud máte možnost, dejte si hned na začátku někam na oči došlý díl nebo jeho obrázek, nebo si fotku občas prohlížejte na monitoru. Alespoň mě tohle pomáhá při hledání pokračování, i když šiju sama u sebe.

Tak, a konec řečí, jdeme na konkrétní zadání.

Druhé kolo je zahřívací, a proto je velice jednoduché. Středový čtverec, který k vám přišel, je třeba zvětšit a současně uzavřít, orámovat. Takže budeme kolem dokola našívat proužek látky o šířce 6 cm (šijete pruh 7,5 cm s přídavky, kdo je zvyklý na 1 cm švy, šije pruh o 2 cm širší). Výsledný čtverec k odeslání bude tedy mít rozměr 36,5 x 36,5 cm, po ušití dalšího kola bude čistá velikost orámovaného středu 35 x 35 cm.

Píši „šijete“ pruh - neznamená to tedy, že srdce orámujete jen pruhem uříznuté látky, i když samozřejmě toto řešení není zakázáno, pokud se vám bude zdát jako úplně to nejlepší. Naopak, šijte a snažte se rámeček udělat co nejhezčí, vyhrajte si s látkami, barvami a šitím různými technikami. Cílem tohoto kola je zdůraznit a uzavřít srdce, aby v Peškovi na závěr opravdu vyniklo.

Může se stát, že vám středový čtverec-srdce přijde trochu menší nebo větší. V tomto případě šířku rámečku přizpůsobíte tak, abyste se dostaly na danou velikost.

Prosím, nenechte se oklamat zdánlivou snadností a jednoduchostí zadání a nenechávejte šití na poslední chvíli. Pečlivě si prohlédněte středový blok a pročtěte si zápis autorky v deníčku a snažte se přijít na to, jaký rámeček bude srdci Peška co nejvíc slušet.  Můžete si třeba pohrát s rohy lemu. I když jde zdánlivě jen o proužek látky, může původní vyznění středu nasměrovat někam úplně jinam.  Uvidíte, že i tohle zahřívací kolo bude na přemýšlení hodně obtížné.

Nezapomeňte mi hned po ušití poslat fotku ušitého bloku, svou práci popsat v deníčku a hotový čtverec o velikosti 36,5 x 36,5 cm s deníčkem, případně i s látkami odeslat do 15. dubna 2013 na danou adresu. (Tím je myšleno, aby ideálně 15. dubna měla následující švadlenka Peška u sebe).

Přeju vám příjemné šití.


Malá privátní poznámka:

Heč heč heč! Přišla mi od Kerachne obálka s krásným středem a úžasně připraveným deníčkem. Oboje mi vyrazilo dech, protože srdce jejího Peška je ještě hezčí, než na obrázku. A její deníček je přímo snový, ten můj vypadá vedle něj jako chudičký příbuzný. 

S tím už ale nic nenadělám, hlavně že je do čeho psát, že ano? :o)


Dočasná poznámka k prvnímu kolu:

Ještě čekám na poslední obrázek, který nebylo možné poslat z technických důvodů dřív. Hned potom otevřu Galerii Srdcí.

1 komentář:

  1. Alenko moc děkuji i takto veřejně za pochvalu. Moc jsi mě potěšila.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za návštěvu i za vaše komentáře.